Mina glädjeämnen

Vad är lycka egentligen? 
 
Den amerikanska professorn i psykologi, Sonja Lyubomirsky, som länge forskat i hur lycka definieras och hur vi ska leva för att bli lyckliga hävdar att ungefär 50 % av hur lyckliga vi känner oss är genetiskt betingat, 10 % kommer från vår miljö, våra yttre omständigheter. Detta innebär alltså att hela 40 % av vår lycka utgörs av hur vi tänker, och hur vi beter oss. Lyubomirsky menar att vi har mycket kraftfulla mentala verktyg för att skapa tillfredsställelse och lycka i våra liv.

Lycka, som den definieras av forskningen består av två huvudkomponenter:En kognitiv komponent, det vill säga hur du ser på livet, hur tillfredställd du är med din tillvaro, och huruvida du känner att du är på väg i rätt riktning vad det gäller dina mål i livet.

Den andra komponenten berör dina känslor: hur ofta du upplever negativa respektive positiva känslor. Positiva känslor är för övrigt den största värdemätaren på hur lycklig någon är, och de positiva känslorna påverkar såväl humör som beteende.

Den kände forskaren i känslor och ansiktsuttryck, Paul Ekman, hävdar att vårt humör, vår sinnestämning, inte ska förväxlas med känslor. Vårt humör är en sinnestämning som varar i längre perioder, och som ofta har ett oklart ursprung (varför vaknar man ibland till exempel på ett dåligt humör till synes utan orsak?) och som i stor utsträckning påverkar hur vi tolkar omgivningen och hur vi tar beslut. Det råder dock ingen tvekan att om ju ofta vi har positiva känslor, ju bättre och jämnare humör har vi. 

Vad är då vägen till ett bra humör och ett lyckligt liv?

I Lyubomirskys bok The How of Happiness visar hon upp aktiviteter som den psykologiska vetenskapen visat oss kan leda till starkare lycka som vara längre. Nyckeln till lycka enligt henne är att skapa små utbrott av positiva känslor genom att till exempel ta tillvara på små glädjeämnen som kakan till kaffet, en varm dusch, att göra en vänlig gest mot någon utan att förvänta sig något i gengäld, leka med barn, osv.

 

Jag älskar ordet "glädjeämne", det måste jag börja använda oftare. I helgen hade jag två glädjeämnen på besök hos mig, nämligen mina goa kusiner Anna och Emelie. Synd att tiden går så fort när man har roligt, men jag tycker vi lyckades med att kräma ut så mycket umgänge som möjligt på så kort tid. I fredags satt vi hemma i soffan, åt tacos och drack vin och lyssnade på musik. Vi lyssnade igenom en massa potentiella blivande bröllopslåtar, vi har lite olika smak men det är bara roligt tycker jag. Då får man lite tips från varann. På lördagen tog vi en skön sovmorgon och go frukost innan vi promenerade ner till stan för shopping. Vi hittade både julklappar och kläder/skor till oss själva. Efter några timmar begav vi oss hemåt för lite fix inför restaurang besök på kvällen. Efter middag ute så begav vi oss till Draken för att se föreställningen "En negers uppväxt" med komikern Marika Carlsson. Vi hade verkligen jättekul! Marika var riktigt riktigt bra och hon fick oss att skratta åt hennes afrikanska dans och lustiga kläder men även åt hennes tragiska upplevelser samtidigt som vi även kände allvaret och budskapet som hon ville få fram. Alla är lika värda oavsett hudfärg eller ursprung!

 
Sen köpte vi godis och kröp upp i soffan hemma för att mysa till filmen "The Notebook". Söndagen blev också chillidill med lång frukost och mys i soffan med en massa tjejtidningar, sen promenerade vi ner till stationen och vinkade av Emelie, jag och Annabanna gick hem igen och kollade på film. Sen lämnade hon mig också och där satt jag alldeles ensam i en tyst lägenhet. =( 
 
Gick och tränade för att slippa tysnaden och sen pysslade jag med mina nyinköpta vita blockljus och fixade en gnutta julmys i min lilla lägenhet. 
 
Lite julmys måste man ha, ett litet glädjeämne till mig själv.
 
Impregnerade även mina nya boots som jag hittade av en slump när Anna och jag genade genom Nordstan efter att ha vinkat av Emelie. Som jag letat efter stövlar, i så många butiker. Äntligen hittade jag nåt bra, hade sån jäkla tur! Fanns endast ett par kvar, som tur var i min storlek och dessutom för halva priset. Jippie! 
 
Hittade även denna söta höstkappa för halva priset på HM, sen ytterligare 10% rabatt med HM clubkort. Vilka fynd jag har gjort denna helg! Så himla nöjd. 
 

Slutsummering: en grym helg med både stora & små glädjeämnen samt både viktiga & materiella glädjeämnen =)
 

Y viva espana

Här sitter man apatiskt och deppar 
när regnet öser ner och livet går i moll 
Kommer på mig med att forma mina läppar 
till ord som "playa" och "Costa" och "Del Sol"
Med banderillen stadigt i min hand, 
jag jagar härmed kylan från vårt land...
 
 
Wihoo, nu är resan bokad =D 
 
I januari drar vi till Teneriffa en vecka, så det blir 3 och ½ veckas semester för mig över jul/nyår. =D =D 
 
Palm Beach Club heter hotellet som vi till sist bestämde oss för. Här kan vi delta i yoga och vattengymnastik varje dag eller gå en promenad längs stranden. Fantastico!

Djupaste Småland

I helgen reste jag bort igen, denna gång för att hälsa på kusin Marie i Alvesta. Självklart passade jag på att besöka kusin Peter också och fick då träffa lilla Julia (en månad och 3 dagar gammal när bilderna togs). 
 
Kolla så himla lik hon är sin storebror, galet ju!
 
Marie är helt bebistokig och slogs om att få hålla lilla Julia. 
 
Julia gillar sin storebror, men Johan har väl lite svårt för när hon skriker mitt i natten. Han kom visst ut från sitt rum kl. 3 en natt med kuddar för öronen och en sur min berättade Peter. Haha ;) 
 
 
Utöver bebisbesök hann vi med lite shopping och en hel del soffhäng framför tv:n. Vi har också kollat på resor, jag är så sugen på en veckas solsemester i januari. Dock vill ingen av mina vänner ta ledigt då, vilket jag förstår. Jag har det så himla bra eftersom jag inte behöver bekymra mig om semesterdagar. Hade väl lika gärna kunnat åka över jul/nyår, men priserna är svindyra då så jag åker hellre i januari när det är billigt. Nu har jag lyckats övertala Marie och Alexandra att hänga med, yihoo! Vi har nog bestämt oss för Teneriffa eftersom vi då kan flyga från Växjö, men vi väljer mellan några olika hotell. Jag har fått väldigt bra tips från min kollega som vart där tidigare och som åker dit nu i december igen. Åh så himla skoj!!! Vill åka nu nu nu!!! Vill ha sol sol sol!!! =D
 

Perfektionist?

Har en känsla av att jag skulle kunna vara inblandad i en liknande händelse någon gång. Jag är nämligen en expert på att fokusera min pedantiska ådra på en del onödiga saker. Men jag tycker om mig själv ändå ;)

RSS 2.0