Melasma

När jag var på återbesök hos min hudläkare förra veckan så konstaterade hon att jag har något som heter Melasma. Det var skönt att veta att det är ofarligt för jag har undrat en del över mina små bruna fläckar som kommer ibland, och särskilt under sommaren. På vintern så är dom helt borta. För er som undrar vad Melasma är så kommer här lite information. 



En del unga kvinnor kan få ljusbruna eller mörkare bruna fläckar i ansiktet efter solning. Oftast förekommer fläckarna i pannan och på kinderna men de kan även finnas vid tinningarna eller på överläppen. Många tycker att de är fula. Det finns ingen säker förklaring till varför fläckarna uppstår bara hos vissa kvinnor, förutom att det har att göra med solning. Fläckarna bleknar under vintern men återkommer sedan varje sommar vid ny solning.

Varför uppstår fläckarna?
Fläckarna har med kroppens hormoner att göra och kan drabba gravida, eller kvinnor som äter P-piller. Tidigare kallades fläckarna chloasma - "graviditetsmask". De uppkommer enbart hos vissa kvinnor som är särskilt benägna för att få denna typ av reaktion. Sedan de lågdoserade P-pillren kom är det inte längre så vanligt att melasma uppstår. Fläckarna framkallas inte då kvinnor med klimakteriella besvär behandlas med östrogenpreparat.

Melasma är ofarligt och enbart kosmetiskt störande. Fläckarna bleknar långsamt om solning undviks. Blekningen kan ibland påskyndas med vissa blekande medel. Om man inte skyddar sig mot solen kommer fläckarna åter år efter år. Använd därför alltid ett modernt solskyddsmedel med högsta möjliga skyddsfaktor och med tillsats av mikropigment, som även ger täckande egenskaper. Undvik aktivt solande. Tänk på att även solarium framkallar fläckarna. Är man försiktig under flera år avtar tendensen successivt. Man kan då gradvis använda solskyddsmedel med allt lägre skyddsfaktor.


Ungfär såhär ser mina små fläckar ut, fast de sitter under ögonen och på överläppen.




Vilken tur att det inte är farligt, har varit lite orolig att det ska ha något med hudcancer el. liknande att göra. (ovanligt att Sofie oroar sig...NOT) Min hudläkare skrev ut en kräm åt mig som bleker fläckarna. Denna kräm används även som medel mot riktigt svår acne så en bonus är att jag kommer få jättefin hy, porerna minskar och varenda liten tillstymmelse till "plupp" kommer att försvinna. Dessutom bleks mina ärr lite. Detta gör mig såklart överlycklig! Har hållt på med krämen i en vecka nu och damn vad det händer grejer redan! Enligt läkaren så tar det minst en månad innan man ser resultat, men jag märker grejer redan nu. WOW!

Hon (min läkare) kollade även hur min hud har reagerat på ljusbehandlingen som jag nu genomgår. Har kanske inte berättat om detta för alla, men jag genomgår ljusbehandling för mina utslag jag har över hela kroppen. Mina hud "problem" har med hormonella saker att göra, min läkare tror att det hela började när jag slutade med p-piller för en massa år sedan, fast då var det endast något utslag här och där på armarna och ryggen. Sen har det eskalerat under vissa perioder och enligt hennes kartläggning så har det varit i samband med att jag fått antibiotika kurer (penecillin). Tydligen så pågår det forskningar om just detta, att acne/utslag/eksem osv. fullkomligt exploderar när man genomgått en antibiotikakur av något slag. Men tyvärr finns det inga färdiga studier kring detta, men hon tror att det sannolikt kan vara så med mitt fall. Ljusbehandlingen har i varje fall hjälpt jättebra och huden känns mycket bättre. Vilken befrielse att slippa kliandet! Känns som om någon släppt mig fri från ett fängelse. Jag har en bit kvar innan jag kan lämna fängelsehålan helt & hållet...men jag är verkligen på G nu! Lovely! Kan knappt fatta att jag kanske kan gå barbent och i linne i sommar...

Behöver fortfarande jobba på den psykiska delen också, alltså min spärr i huvudet som gör att jag skäms nåt oerhört för detta och verkligen avskyr mig själv. I flera år har jag gömt mina armar och ben för att jag känner mig så äcklad, men nu måste jag börja våga visa mig igen. Jag tar små steg framåt hela tiden och ibland är det så pinsamt att jag bara vill sjunka under jord. Men jag är övertygad om att jag kommer lyckas! Jag kommer inte känna mig som ett monster så länge till. =D

Information om ljusbehandling för er som vill veta

Ljusbehandling av hudsjukdomar har använts sedan början av 1900-talet, först mot infektioner som hudtuberkulos, och senare för rena hudsjukdomar, som eksem och psoriasis. Solljusets gynnsamma effekter var redan tidigare kända, särskilt vid psoriasis.

Varför hjälper UVB-ljusbehandling vid hudbesvär?
Man vet numera att våglängdsområdet omkring 310 nm inom UVB-regionen har den läkande effekten vid psoriasis eller andra hudsjukdomar. UVB normaliserar och förhindrar för hastig celldelning i de sjuka hudförändringarna. Ljusbehandling har också direkta effekter på vissa celltyper som förekommer i hud och blod, vilka påverkar kroppens immunologiska kontrollmekanismer. Även detta synes ha betydelse för läkningsprocessen. Ljusbehandling ges med exakt avvägda doser som ökas gradvis.

Min ljusbehandling ges med enbart UVB-strålar, 3 ggr/vecka. Har snart tagit mig halvvägs igenom behandlingen, så har några veckor kvar...

I ett sånt här stå solarium spenderar jag några minuter 3 ggr/vecka.





Slutsummering!

Enligt my doctor, så läker min hud mycket bra, ärren bleknar precis som dom ska och huden mår bra helt enkelt! Hon tror inte jag kommer få några större besvär igen, men om utslagen kommer tillbaks efter behandlingen så får jag gå en omgång till i höst. 

Allt jag önskar mig är en normal hud, en hud som inte kliar! Jag begär inte någon fotomodellshud, bara min egna välmående normala hud! Tack för att det går att få hjälp!

I´m so happy! =D  


Kommentarer
Postat av: Emellie

Vad skönt att det blivit bättre och du vet va det är. Gilla! Du är jättefin.kram

2011-06-14 @ 18:46:35
Postat av: Sofie

Tack goaste Emelie! Du är också jättefin! =D

2011-06-15 @ 15:56:17
Postat av: jenny pugh

Men sana flackar har ju jag ocksa, jag trodde det var age-spots som de sager har, men jag tyckte att det var konstigt att de bleknade pa vintern...

skont att du vet vad det ar nu ialla fall! kram

2011-06-16 @ 16:19:30
Postat av: Sofie

Jenny, jag trodde också att det var nån typ av ålderspigmentering, det var tur att läkaren såg fläckarna och sa vad det var. Man får det endast i ansiktet, aldrig på kroppen. Det finns så mycket grejer man kan få alltså, helt otroligt! Men så länge det är ofarligt så är det helt ok för mej! =)

2011-06-18 @ 12:25:02
Postat av: Maria

Ååååå vad var det för kräm du fått av läkaren för att bleka fläckarna? Jag har också melasma Allan

2011-06-27 @ 20:53:24
Postat av: Sofie

Krämen heter Finacea 15%, används huvudsakligen till svår acne men krämen bleker även Melasma fläckar enligt min hudläkare. Den har hjälpt mig, men man måste ju också skydda sig mot solen, annars är det ingen idé. Fråga din hudläkare om den...

2011-07-03 @ 23:03:47
URL: http://wwwemmasofiecarlsson.blogg.se/
Postat av: marcia

hej sofie, jag har sett din kommentar om melasma på google. jag har haft melasma i 5 år. jag har haft 2 typ av behandling med syra men man måste acceptera att melasma kan inte försvina, tyvär. mina fläckar börjar bli stora och stora och jag börjar blir ledsen p.g.a den, min man säger att jag är vacker som jag är men min psicolog vill inte håller med. allt som man ska använda har resultat i bara några månader:-( jag har läste mycket om och lycka till

2011-12-28 @ 20:22:36
Postat av: Veronica

Hej Sofie!

Känner med dig och hoppas att din hud har blivit "normal";)

Jag har fått melasma och mår skit :( Jag undrar vilken hudläkare du gick till?
//Veronica


Svar: Hej Veronica!
Det går långsamt men min hy är mycket bättre än vad den var. Man måste hitta sin inre balans tror jag, det är så mycket som påverkar huden som inte går att hjälpa med mediciner. Kosten, stress etc gör att huden påverkas, och särskilt efter att du haft stora problem.

Jag fick remiss till Hagakliniken här i Göteborg, fick en jättebra hudspecialist läkare som hjälpte mig.

Lycka till!
sofie

2013-07-25 @ 17:20:43
URL: http://www.whatuas.com
Postat av: Anna

Hej
Såg att du blivit hjälpt av krämen Finacea mot din melasma. Hur lång tid tog det innan du såg resultat? Har själv fått krämen men känner mig tveksam till om den hjälper. Mvh Anna

2014-09-13 @ 15:38:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0